Cholesterol verlagen

Feit of
Fabel? FAQ

Wat is cholesterol?

Cholesterol is een vetachtig, lichaamseigen(hormoon) stof. Het is een bouwstof voor lichaamscellen en nodig voor de aanmaak van vitamine D en gal. De meeste cholesterol wordt door het lichaam zelf aangemaakt en wel in de lever. Daarnaast haalt ons lichaam het uit voeding.

Te hoog cholesterol gehalte

In het ideale geval maakt het lichaam precies genoeg cholesterol aan, maar dat gebeurt niet altijd. Tel daarbij de ongezonde leefgewoontes van tegenwoordig bij op en een hoog cholesterolgehalte is een feit. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat 25 procent van de mensen tussen de 35 en 70 jaar een te hoog cholesterolgehalte heeft.

Waarom gezonde voeding belangrijk is bij een verhoogd cholesterol

Cholesterol is een vetachtig, lichaamseigen(hormoon) stof. Het is een bouwstof voor lichaamscellen en nodig voor de aanmaak van vitamine D en gal. De meeste cholesterol wordt door het lichaam zelf aangemaakt en wel in de lever. Daarnaast haalt ons lichaam het uit voeding.

Schade aan bloedvaten

Hoe hoger je bloeddruk is, hoe groter de schade aan je bloedvaten. Cholesterolverbindingen kunnen zich vastzetten in de binnenwand van bloedvaten. Ze blijven plakken aan beschadigingen van de vaatwanden. De bloedvaten slibben daardoor langzaam dicht en het bloed kan er steeds moeilijker doorheen stromen. Dit staat bekend als slagaderverkalking.

Gezondheidscheck en meting van cholesterolwaarden

Het is een standaard onderdeel van bijna iedere gezondheidscheck: het meten van het cholesterolgehalte. Cholesterol is een onmisbare stof voor het lichaam. Een te hoog cholesterolgehalte wordt echter gezien als een risicofactor voor hart- en vaatziekten.

Verbeteren van te hoge cholesterolwaarden

Wil je voeding in gaan zetten voor betere cholesterolwaarden dan is dat het beste besluit dat je voor je lichaam kan nemen. Samen zorgen we ervoor dat de maaltijden lekker en afwisselend blijven.

Persoonlijk advies bij een te hoog cholesterol

Wij zijn geven persoonlijk advies en begeleiding op consultbasis en lezingen over dit onderwerp verschillende presentaties in Noord-Brabant. Tijdens deze tweedelige presentatie krijg je uitleg over de verschillende methodes en hoe je deze in de praktijk kunt inzetten met behulp van volwaardige voeding. De presentaties worden in kleine groepjes gegeven zodat we echt de tijd hebben om persoonlijke adviezen te geven.

Zeker de moeite waard om deel te nemen om de feiten van de fabels te gaan onderscheiden! En op een gezonde manier aan de slag te gaan en je cholesterol op een gezonder niveau te krijgen. Ook leggen wij het verschil tussen LDL en HDL uit, en hoe je de juiste vorm kan stimuleren.

Kijk op onze Activiteitenkalender voor de plaats en datum of vraag een consult aan bij onze gewichtsconsulent.